بعد از دستيابي به توافق هسته¬اي در وين در تاريخ ٢٣ تيرماه سال ١٣٩٤، نزاعي كه بيش از يك دهه، موجب تحريم و بلوكه كردن توسعه همكاري و روابط سياسي، اقتصادي ايران با دولت هاي غربي و غير غربي شده بود، به پايان رسيد.
در اثر تحريم¬هاي سخت بانكي، مالي، بيمه اي و انرژي، شرايط سختي بر كشورمان تحميل شده بود و در اثر اين تحريم¬ها، ضررهاي مالي زيادي، ناعادلانه بر جمهوري اسلامي ايران تحميل شد. اين در حالي بود كه ايران طبق معاهده منع اشاعه سلاح هاي هسته¬اي، از حق برخورداري و استفاده از انرژي صلح آميز هسته¬اي برخوردار بود.
اين يادداشت كوتاه به دنبال آن است كه فرصت¬هاي پيش روي ايران بعد از توافق هسته¬اي و لغو تحريم¬ها را مورد بررسي قرار دهد. طبق روند توافق شده، آژانس بين المللي انرژي هسته¬اي بايد در ١٥ دسامبر ٢٠١٥ پرونده موضوعات مربوط به گذشته و حال پرونده هسته¬اي را خاتمه يافته اعلام كند و آمانو دراين تاريخ گزارش خود را ارائه و شوراي حكام آژانس نيز با قطعنامه¬اي در همان تاريخ ١٥ دسامبر(٢٤ آذر)، موضوع پي ام دي( يا ابعاد نظامي احتمالي) را خاتمه يافته تلقي نمايد. مرحله اي مهم كه گامي اساسي در مسير اجراي توافق وين خواهد بود.
با اين مقدمه كوتاه، اين يادداشت نگاهي بر فرصت¬هاي پيش روي كشورمان در دوران پسا تحريم و پسا توافق دارد. فرصت¬هاي پيش رو را مي¬توان عمدتاً در سه بخش اقتصادي، سياسي و نظامي تقسيم بندي كرد.
در پست بعدی به فرصت های اقتصادی پیش روی ایران می پردازیم.